ITF та ETF провели засідання Наглядової ради UNION SOLIDARITY FUND в Україні

За ініціативою Профспілки робітників морського транспорту України представники із Великобританії, Франції, Швеції, Польщі, Туреччини зустрілися в Україні за участю Вільної профспілки машиністів України та Профспілки залізничників і транспортних будівельників України.

Міжнародні партнери – це голос правди за кордоном. Світ не повинен забувати про те, що війна триває вже майже рік, адже російські ракети летять в українські будинки щоденно, а обстріли не зупиняються ні на хвилину. І хоча для українців війна стала буденністю, про наслідки війни повинні знати по всьому світу. Наші міжнародні партнери – це люди, які продовжують інформувати про ситуацію в нашій країні. Іх допомога та підтримка багато значить для кожного з нас.


Щоб підтримати українські членські організації, Міжнародна федерація транспортників (ITF) та Європейська федерація транспортників (ETF) у 2022 році спільно заснували фонд солідарності. Профспілки всього світу роблять внески до Фонду, щоб допомогти українським колегам - працівникам критично важливої транспортної інфраструктури: морякам, портовикам та залізничникам.


Головою Наглядової ради Фонду - UNION SOLIDARITY FUND - було призначено Голову Профспілки робітників морського транспорту України Олега Григорюка.


18-20 січня в Україні відбулося засідання Наглядової ради UNION SOLIDARITY FUND: що вже реалізовано в рамках допомоги від Фонду та пропозиції щодо майбутніх проектів на 2023 рік. У заході взяли участь наші міжнародні партнери із ITF, ETF, Великобританії, Франції, Швеції, Польщі, Туреччини. З українського боку – ПРМТУ, Вільна профспілка машиністів України, Профспілка залізничників і транспортних будівельників України, Благодійний фонд морського транспорту «МОРТРАНС», моряки та докери, члени ПРМТУ.


Олег Григорюк, Голова Профспілки робітників морського транспорту України: «З перших днів війни ПРМТУ підлаштувала нашу роботу під потреби сьогодення, тим самим знайшла нові можливості допомагати членам Профспілки по всьому світу. Це не просто підтримка на словах, це реальна робота, яку ми проводили протягом року. Дякуємо нашим міжнародним друзям за те, що підтримали нас у такий важкий час та не залишили у біді. Міжнародне партнерство – це надійний тил, який є у наших моряків, портовиків, у всіх українців. Ми також розраховуємо на вашу подальшу підтримку, адже після закінчення війни роботи стане ще більше. Ми повинні будемо відновлювати нашу державу, аби молодь мала гідне майбутнє в Україні. Ми впевнені, спільними зусиллями, ми подолаємо усі труднощі».


Нагадаємо, що перша партія гуманітарної допомоги ПРМТУ від UNION SOLIDARITY FUND надійшла в травні. До неї увійшли генератори, джгути, пропанові похідні плитки, сонячні батареї тощо.


Другим етапом допомоги стала підтримка сімей моряків, чинних членів Профспілки, які через неможливість виїхати з країни залишилися без роботи.


Олег Григорюк, Голова Профспілки робітників морського транспорту України: «ПРМТУ отримала 17 тонн товарів першої необхідності. Співробітниками Профспілки було сформовано три види наборів загальною кількістю 4,5 тисячі коробок, до яких увійшли продукти харчування, засоби гігієни та канцелярське приладдя для дітей моряків. 1,5 тисячи сімей моряків по всій Україні отримали набори гуманітарної допомоги».


На цьому допомога Україні не закінчується. Цього року підтримка триватиме. Найближчими днями очікується постачання генераторів та портативних зарядних пристроїв, які будуть використані для благ членів ПРМТУ у первинних профспілкових організаціях. У планах також гуманітарні набори з продуктами та засобами гігієни для сімей моряків, що застрягли в Україні, та портовиків.


Жаклін Сміт, Морський Координатор ITF: «На сьогоднішній день Фонд Солідарності зміг розподілити певну кількість речей та товарів, чим ми дуже пишаємося. Хоча, це лише крапля в морі того, що потрібно Україні. Ми маємо знати, що потрібно для того, щоб рухатися далі. Бо в один прекрасний день війна припиниться, і ми знову повернемося до мирного часу, і тоді нам, як профспілковим організаціям, потрібно буде поговорити про підтримку і відновлення. Звичайно, у нас немає можливостей для масштабної інфраструктури, яка буде необхідна, але ми можемо надати підтримку іншими способами. Якими саме, ми обговоримо. Велике дякую, брати і сестри, за запрошення. За те, що дозволили нам приїхати і бути тією підтримкою, якою ми прагнемо бути як профспілки».


Ніколаос Колецис, експерт з політики в галузі морського транспорту, ETF: «Для мене бути разом з вами – це цінність. Це – можливість висловити підтримку, яку ми посилаємо вам з самого початку. Я не хочу перераховувати те, що ми зробили до цього часу, просто скажу, що ми продовжуватимемо підтримувати вас і зробимо все можливе, щоб допомогати вам і надалі».


Невен Мелван, генеральний секретар Профспілки моряків Хорватії: «Я відчуваю потребу бути тут з вами та підтримувати українську націю в такі моменти історії. Я вірю в завтрашній день, але з цим мені все ще потрібно проаналізувати все, що я почув сьогодні. І мені потрібно знайти якийсь спосіб мислення, можливо, вийти з якимись розумними та несподіваними ідеями. Як ми можемо відвернути щось настільки погане і потворне, що наближається до сімей – воно занадто велике. Я особисто не очікував, що ви будете настільки вдалі та так сильно будете захищати свою країну. У вас немає іншої країни, щоб жити. Це лише питання часу, але, врешті-решт, ви будете самі по собі».


Ану Колйонен, генеральний секретар Федерації транспортників Північних країн (NTF): «NTF є федерацією 40 різних профспілок транспортників Фінляндії, Норвегії, Швеції, Ісландії та Данії з Фарерськими островами. Загалом ми представляємо 340 000 членів – транспортників семи різних професійних категорій. Мені надзвичайно сумно, що сьогодні, у 2023 році, ваша країна стикається з такою руйнівною проблемою. І я тут, щоб допомогти налагодити зв'язок з NTF та спрямувати його в потрібне русло; щоб прийти по допомогу».


Антоніна Шкамерда, директор БФ «МОРТРАНС»: «Завдяки підтримці наших колег, друзів із сім'ї ITF та EТF було надано просто неймовірну допомогу з перших днів війни – фінансову, гуманітарну та моральну. Понад 30 організацій, які нас підтримали, допомогли нам вистояти. Низько вклоняюсь усім за підтримку, за довіру, за милосердя до наших бенефіціарів. Допомога приходила звідусіль – зі Швеції, Великої Британії, Польщі, Канади, Данії, Норвегії та ін. Не передати словами, як це надавало нам сил».

Більше новин з тегом #Моряки

Остерігайтесь шахраїв

Ризики для моряків під час пошуку роботи

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції SEKO

ПРМТУ взяла участь у Конгресі Морської секції братської профспілки SEKO (Швеція). Лідери цієї профспілки одні з перших підтримали ПРМТУ з початку агресії росії.

Українські судновласники та українські моряки: спільні проблеми, що потребують термінового вирішення

Збройна агресія росії проти України та блокування українських морських портів вчергове оголила проблему фактично повної втрати Україною тоннажу суден, які експлуатуються під Державним прапором України.

Зустріч ПРМТУ у Парламенті Норвегії

Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, зустрівся з Іне Марі Еріксен Сьорейде – Головою Комітету міжнародних зв'язків у Парламенті Норвегії, яка відігравала значні ролі в уряді Норвегії, зокрема, міністра закордонних справ з 2017 по 2021 рік. Вона також стала першою жінкою на цій посаді. Раніше Іне Марі обіймала посаду міністра оборони з 2013 по 2017 рік. Як член Консервативної партії, вона була обрана у 2005 році членом Парламенту від Осло.

Дякуємо за звернення!