Проект щодо попередження залучення моряків до злочинів на морі

Консульська служба МЗС спільно з Профспілкою робітників морського транспорту України презентували проект щодо попередження залучення моряків до злочинів на морі.

9 жовтня 2018 року в МЗС України відбулася конференція з презентації проекту щодо попередження залучення моряків до злочинів на морі, забезпечення захисту їх прав на справедливе поводження під час кримінальних проваджень, у місцях досудового тримання та у закладах відбування покарань.

Організаторами конференції виступили Департамент консульської служби та Профспілка робітників морського транспорту України (ПРМТУ).

Відкриваючи конференцію, Директор ДКС Сергій Погорельцев зазначив, що необхідність реалізації проекту викликана збільшенням кількості арештів правоохоронними органами іноземних держав українських моряків за підозрою у перевезенні нелегальних мігрантів, а також у контрабанді вибухових речовин і тютюнових виробів до третіх країн. Станом на 09.10.2018 понад 290 українських моряків утримуються в пенітенціарних закладах за кордоном.

Голова ПРМТУ Михайло Кірєєв у своєму вступному слові підкреслив, що проблема втягування моряків до злочинів на морі має глобальний характер і є актуальною для більшості держав світу. Зокрема, судна з українцями на борту затримувалися в портах Греції, Італії, Франції, Іспанії, Лівії та Нігерії.

МЗС і ПРМТУ презентували учасникам конференції проект заходів, спрямованих на реалізацію двох основних напрямків дій: удосконалення роботи щодо захисту прав заарештованих українських моряків, а також запобігання подальшому втягуванню моряків у кримінальні правопорушення.

У конференції взяли участь представники Міністерства юстиції України, Національної поліції України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства соціальної політики України, представники Міжнародної організації праці, Міжнародної організації міграції, Управління ООН з наркотиків та злочинності, Представництва Європейського Союзу в Україні, а також консульські співробітники та представники посольств Греції, Грузії, Італії, Великої Британії, Сполучених Штатів Америки.

Готовність підтримати реалізацію проекту повідомила Міжнародна морська організація.

Міжнародна федерація транспортників також підтвердила готовність надати ПРМТУ та МЗС необхідну допомогу у реалізації проекту.

МЗС України та ПРМТУ впевнені, що реалізація проекту дозволить створити дієві та ефективні механізми попередження злочинів на морі, а також забезпечити захист прав моряків на справедливе поводження незалежно від місця їх затримання.

Більше новин з тегом #Моряки

Забезпечення відпочинку для екіпажу: рекомендації IFSMA для представників PSC

Міжнародна федерація асоціацій морських капітанів (IFSMA), Віце-президентом якої є Олег Григорюк, Голова ПРМТУ, звернулась до Люка Смолдреса, Генерального секретаря Паризького меморандуму про взаєморозуміння щодо контролю суден державою порту (Paris MOU) стосовно передбачених вимог безпеки та впливу певних адміністративних процесів на екіпаж.

Чому екіпаж судна DALI не може покинути гавань Балтімору?

Минуло три тижні відтоді, як вантажне судно DALI врізалося в міст Френсіса Скотта Кі. Міст обвалився рано вранці 26 березня, в результаті чого загинуло шестеро людей, які працювали на мосту.

Double Bookkeeping, або подвійна бухгалтерія

Ще один вид обману та обкрадання моряків

«Ракета вибухнула у 500 метрах від нашого судна»

Розповів член екіпажу судна PINOCCHIO, атакованого хуситами

Дякуємо за звернення!